Pixelzebra Dynamics 365 voor een op maat gemaakt CRM systeem
16 november, 2018

BTW verhogen met Microsoft Dynamics Business Central

terug naar overzicht

Zoals u waarschijnlijk niet is ontgaan, zal het btw-tarief vanaf 1 januari 2019 stijgen van 6% naar 9%. Dit vraagt om goede voorbereidingen. Het belangrijkste is het op orde maken van uw administratie, wat natuurlijk niet het leukste klusje is om uit te voeren. Gelukkig maakt Microsoft Dynamics Business Central het mogelijk om dit tarief op twee manieren gemakkelijk aan te passen.

Snel en gemakkelijk of grondig en weinig risico

De eerste manier is snel en gemakkelijk, maar hierbij loopt u ook het meeste risico op fouten. Het is ook lastig om te achterhalen waar deze fouten precies zitten. Indien u liever grondiger te werk gaat zonder al te veel risico te lopen, kunt u gebruik maken van de conversietool. Deze conversietool werkt procedureel en het risico op fouten is laag. Indien er toch een fout wordt gemaakt, wordt deze vanzelf zichtbaar in de nieuwe btw-aangifte van januari. Hieronder gaan we verder in op deze twee opties.

 

Optie 1

De snelle en gemakkelijke optie is om uw huidige boekingsinstellingen op 1 januari simpel naar 9% aan te passen. Hierdoor kunt u echter in januari geen facturen meer boeken met 6% zonder deze aanpassing terug te draaien. Dit brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Daarbij komt ook dat deze posten onder de huidige btw-aangifte regel komen te staan. Wanneer u daar een nieuwe regel toevoegt voor 9%, verschijnt een verkeerde boeking van 6% op de verkeerde boekingsdatum.

 

Zoals in de afbeelding te zien is, krijgt btw-productboekingsgroep 6 een berekeningspercentage van 9. Dit kan voor verwarring  zorgen. Houd hierbij ook rekening dat facturen met een fout percentage niet vanzelf naar voren komen. Hierdoor zal u alle posten in januari moeten blijven controleren. Na het boeken kunt u niks meer aanpassen.

 

Optie 2

Dit is de veiligere optie. Wanneer u gebruik maakt van Dynamics 365 Business Central beschikt u over de conversietool. Deze conversietool laat precies zien wat er allemaal is aangepast en zorgt ervoor dat de wijziging op een grondige wijze worden doorgevoerd. Let er wel op dat deze conversietool alleen loopt over de standaard NAV/Business Central tabellen, tenzij de tool door uw leverancier hierop is aangepast.

Wilt u niet alles in het nieuwe jaar doen? Bereid dan onderstaande stappen nu alvast voor:

 

Om het btw-bedrag te wijzigen in Business Central doorloopt u vervolgens deze twee eenvoudige stappen:

Stap 1. Voeg een nieuwe btw-productboekingsgroep toe voor het 9% tarief in de instellingen van het systeem. Voeg vervolgens de btw-boekingsgroepinstellingen toe voor deze btw-productboekingsgroep.

 

Stap 2. De btw-bedragen van uw verschillende facturen worden automatisch op een aparte btw-grootberekening gezet. Hierna kunt u de gegevens invullen en is de btw-wijzigingstool te gebruiken.

Nadat u alles heeft uitgevoerd, zijn alle standaard NAV/BC tabellen voorzien van de nieuwe btw-productboekingsgroep en gaat de nieuwe situatie in. Het voordeel van deze optie is dat u de mogelijkheid heeft om in de factuurregels handmatig te kiezen voor, indien nodig, de oude btw-productboekingsgroep voor een 6% boeking. Wanneer u gebruik had gemaakt van optie 1 had dit betekent dat u alle aanpassingen weer ongedaan moest maken. Dat hoeft bij deze optie dus niet.

Let wel op dat op de facturen die u voor 1 januari 2019 verstuurt voor na 1 januari 2019 te leveren producten het nieuwe btw-tarief van 9% van toepassing is. Dit moet u dan ook factureren.

Tip: voer de wijzigingen door in uw testomgeving en controleer in diezelfde testomgeving of alles werkt.

 

 

Het wijzigen van het btw-tarief is dus op twee manieren mogelijk; snel en makkelijk of grondig en procedureel. Het is aan u welke methode uw voorkeur heeft. Welke optie u ook kiest, wacht niet te lang met het doorvoeren en testen van deze wijzigingen. Voor u het weet is het 1 januari!